Direktlänk till inlägg 28 mars 2008

Communication is key. Assume nothing...

Av Lina - 28 mars 2008 12:51

Vill klargöra ett begrepp från Skärtorsdagens bloggande. Att ha "Fuck all" att göra på jobbet betyder att man inte har ett skit att göra:) Fått en del frågor och kände att det var läge att klargöra lite...haha


Precis haft en pratstund med min kära kollega Lena.

Lena har ett 2-årigt charmtroll hemma som så många andra barn älskar hundar. Och som den förståndiga mamma Lena är, är hon noga med att förklara att man ska respektera hundar, inte springa fram till dem, fråga innan man klappar osv...


Vi diskuterade hundar och barns möten och kom fram till att folk i allmänhet kan bete sig väldigt puckat när det gäller detta.

-Och då menar vi både utifrån föräldrarna samt husse/mattes perspektiv.


Utöver genetiska skäl är det ju vi vuxna som bär ansvaret för hur barnet eller hunden reagerar på upplevelser och situationer. Således beter de sig därefter.

Okunskap eller rädsla kan ofta förvärra situationer. Helt i onödan...


Till hundägare som vind för våg låter sina hundar springa fram till barn -eller vuxna- skärpning!

Är personen hundrädd spelar det ingen som helst roll hur snäll eller liten hunden är. Acceptera dessutom att vissa människor av olika skäl helt enkelt inte gillar hundar.

Även om personen inte är rädd, kan man ju visa sådan respekt att man frågar om han/hon har nåt emot om hunden kommer fram och hälsar.

Allergi kan ju vara en anledning till att man vill men inte bör hälsa på hunden, eller varför inte vita byxor...;)


Föräldrar är rädda om sina barn, eller borde vara det, och hundägare är rädda om sina hundar, eller borde vara det...

Ofta träffar man föräldrar som vind för våg släpper fram sina barn till främmande hundar för att barnet vill klappa hunden.

"Grannen har en sån hund och den är ju snäll".

Detta utan minsta tanke på att hunden kan vara rädd för barn, vara aggressiv, eller varför inte vara under träning, vara sjuk och ha ont eller ha ohyra!

Att man utsätter sitt barn för denna risk är rent korkat och otroligt oansvarigt!


Sen finns det dem som håller tillbaka sina barn i överkant vilket resulterar i att man skapar en rädsla för hunden då föräldern förstäker beteendet att hålla sig undan vid hundmöten. 

"Grannen har ju en sån hund och den är ju aggressiv".
I detta läge reagerar ofta hundägaren genom att hålla in hunden ännu mera -då man antar att barnet är rädd, vilket kan uppfattas som att hunden faktiskt är aggressiv.
I själva verket kanske både hunden och barnet skulle tycka att det var jättemysigt att hälsa på varandra. Istället går båda parter och antar att det är på ett visst sätt...


Då kommunikation mellan människorna i dessa lägen är en bristvara låter missförstånden alltså inte vänta på sig.

 

SÅ! När vi hundägare möter en vuxen med barn som är på väg fram för att hälsa på hunden och vi inte vill det, förklara det då.

Det är ju din hund, du bestämmer.

Man behöver ju inte vara otrevlig.

Ge en kort och rimlig förklaring helt enkelt.

Eller om man tycker det är ok, säg att ”dom får gärna hälsa”. Om inte annat för att försäkra mamman eller pappan att hunden är snäll.

Samma sak gäller er föräldrar, säg några ord till hundägaren och fråga om barnet får klappa, alternativt säg till att vi håller in hunden.


Jag tycker det är jättetrevligt om mina hundar får hälsa på barn. Ebba och Alfred älskar ju barn! Men visst uppskattar jag om folk frågar först.

 

Detta gäller såklart även hundar som möter andra hundar.

Husse, matte -säg några ord vettja.

Även om det är en hund som ni känner väl vet ni ju inte om hunden från ena gången till den andra fått någon sjukdom, eller av annan anledning inte är lämplig att hälsa eller leka.

Detta gäller ju barn – barn möten också. Jag menar, vem vill dra hem vinterkräksjukan i onödan?!

 

Och när vi ändå håller på -Trafikanter!

Användningen av blinkers är inte för att Ni ska tala om för Er själva vart Ni ska, det är för att Vi andra ska veta vart tusan Ni tänkt ta vägen!

Så argumentet ”Jamen JAG veeeet ju vart jag ska” håller inte. JAG är ingen tankeläsare…

 

Anta alltså ingenting.

Ni vet väl att ”Assume” makes an ass out of you and me!

("Ass-U-Me" till er som inte hängde med, hihi) 

Tack för mig och Trevlig helg alla:)

 

PS. Synd om Karin som är tandlös och snart 20’ kr fattigare…

Orsak? Lek med hunden – skallad – tandlös…

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lina - 28 augusti 2012 12:14

Jo men hej, nu var det ett tag sedan!Funderade ett tag på att sluta blogga helt, men nu måste jag bara berätta om hur bra det har gått  Helgen den 11-12 augusti var det Tjänstehund Certprov för Märtas del och hon klarade det! 18 månader och 2 dagar g...

Av Lina - 11 maj 2012 12:45

Häromdagen fick jag äntligen tag på några hönor! Som jag letat… Det var Kirsi som ringde och hade sett ett inlägg på facebook att jag sökte hönor. Hon hade beställt 10 stycken och jag kunde få köpa av henne. Så det gjorde jag! Tre stycken Brun...

Av Lina - 8 maj 2012 12:41

I helgen genomförde Märta och hennes syskon MH. Vi åkte upp redan på fredagkvällen och anlände i Ölme och släkten vid 20-tiden. God mat och dryck samt gos med valparna var temat för kvällen. Herregud vad fina dom är! Det säger man ju varje gång, men ...

Av Lina - 28 april 2012 19:54

Idag har jag och vovsen varit på Jbk och gått lydnadskurs för Mona Kjernholm (www.kjernholm.se) . I en grupp om 7 ekipage som alla är kanontjejer blev det en superkul dag fyllt av glada tillrop och seriös hundträning!  Märta och Alfred fick en runda ...

Av Lina - 23 april 2012 21:40

Ikväll har det vankats både långpromenad och lydnadsträning. Åkte upp på måndagsträningen på klubben för att köra igenom svansarna lite.Märta fick dessutom en bevakningsövning med Eva som figg. Ljud fick det bli och hon tog det fint! Behöver träna me...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14
15
16
17 18 19 20
21
22
23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Mars 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards